Contact us

If you didn’t find answers to all of your questions on our website, please feel free to contact us directly via this form:




    By submitting this contact form, you consent to the collection of your data. This information will be used solely for the purpose of addressing your inquiry and will not be shared with third parties. For more information on how we handle your data, please refer to our Privacy Policy.

    UpSteer by Asseco - Blog

    Toto je Pooly: Nový spôsob zodpovedného nakupovania

    V rámci nášho inkubačného programu UpSteer sme radi, že vám môžeme predstaviť posledný, piaty startup, ktorý tento rok hostíme v Asseco Central Europe. Volá sa Pooly. Tento startup prináša nový spôsob, ako ľudia môžu zodpovedne nakupovať formou sporenia priamo u obchodníka.

    Pooly je platforma, ktorá pomáha ľuďom nakupovať zodpovedne tým, že si nasporia na produkt priamo u obchodníka. Tento systém prináša výhody obom stranám – obchodník má okamžitý prístup k financiám nakupujúceho, zatiaľ čo nakupujúci získava zľavy. Na rozdiel od modelu “buy now, pay later”, ktorý môže viesť k nezdravým dlhom, Pooly umožňuje nakupovať až v momente, keď má zákazník nasporenú cieľovú sumu.

    Zakladateľka Pooly, Nikola Vintrová mala možnosť nahliadnuť do štatistík, ktoré odhalili, koľko ľudí žije v dlhoch a „nezdravo“ využíva kreditné karty. Boli to zaujímavé, no zarážajúce zistenia, ktoré ju motivovali k vytvoreniu platformy, ktorá bude pomáhať zlepšiť finančné zdravie ľudí a zvýši ich finančnú gramotnosť.

    Platforma sa zameriava primárne na mileniálov a generáciu Z, ktorí bežne nakupujú na internete, obľubujú zľavové systémy a sú otvorení novým fintech riešeniam. Potenciál spolupráce vidia najmä v e-shopoch s elektronikou, s high fashion a v rámci služieb v cestovných kanceláriách.

    Nikola Vintrová, ktorá stojí za myšlienkou celého projektu a Michaela Čapková, ktorej sa nápad pozdával, spojili preto sily  a rozhodli sa ísť do akcie s názvom POOLY. Nikola študovala dokumentárnu fotografiu v Londýne, pôsobila v spoločnosti Revolut, kde nadobudla obrovské skúsenosti s FIN tech riešeniami a spoznala startupovú komunitu svetovej úrovne. Potom sa vydala na cestu do USA, kde s kamarátkou zo Slovenska začali premýšľať nad rozvojom novej fin tech platformy. Spustili prieskum trhu a dali sa do práce. Nikola dnes pôsobí v Raiffeisen banke vo Viedni, kde sa venuje inovatívnym fin tech riešeniam. Michaela Čapková sa v San Franciscu venuje marketingu a popritom diaľkovo študuje Master na univerzite v Londýne. S Nikolou sa výborne dopĺňajú, sú akčné, ale dve na všetko nestačia.

    Pooly sú ešte len na začiatku svojej cesty. Nikola hovorí, že najväčšia výzva možno ešte len príde. Aktuálne ich však zamestnáva hľadanie kľúčových spolupracovníkov. V hľadáčiku majú technického co-foundera, ktorý musí disponovať odbornosťou, skúsenosťami, nadšením a samozrejme musí zafungovať aj chémia a musí ľudsky zapadnúť do tímu.

    V Pooly si chcú overiť product-market fit na Slovensku a následne expandovať do strednej a východnej Európy, kde primárne žijú ľudia, ktorí nepreferujú dlhy a kreditné riešenia. Vnímajú tam veľký potenciál.

    Ako sa dozvedeli o inkubačnom programe UpSteer? ,,Vyslovene sme hľadali aktuálne akceleračné/ inkubátorské programy a tak sme našli UpSteer.“ A čo POOLY zatiaľ UpSteer dal? ,,Najviac prínosné sú konzultácie s prideleným mentorom a feed back z workshopov. Nasmerovali nás na jednoduchšiu a zmysluplnejšiu cestu. Dalo nám to úplne inú perspektívu, ktorá zdá sa, ponúka ešte viac možností v škálovateľnosti a ďalšie príležitosti na rozvoj. Oceňujem úzky okruh startupov zapojených do programu. Inšpirujeme sa navzájom. Keďže sme najmladší startup, aktívne sa zaujímam, aké boli začiatky ostatných startupov pri zakladaní spoločnosti a o témy, ktoré nás spájajú, hoci každý startup má odlišné zameranie.“

    Pooly má pred sebou ešte veľa práce, ale rozhodne má potenciál preraziť. Systém podobný Pooly je už zabehnutý napríklad v americkej sieti kaviarní Starbucks, kde si zákazníci financujú svoj vernostný účet vopred, čo Starbucksu zabezpečilo v roku 2022 prístup ku “depozitom” vo výške 1.6B amerických dolárov.

    Veríme, že práve Pooly prinesie podobný a možno ešte väčší úspech aj s ich platformou. Držíme palce.