Contact us

If you didn’t find answers to all of your questions on our website, please feel free to contact us directly via this form:




    By submitting this contact form, you consent to the collection of your data. This information will be used solely for the purpose of addressing your inquiry and will not be shared with third parties. For more information on how we handle your data, please refer to our Privacy Policy.

    UpSteer by Asseco - Blog

    Apríl v UpSteer

    Duben v UpSteer inkubátoru byl nabytý. Nesl se především ve znamení dalších workshopů a mentoringu, ale i samostatné práce jednotlivých startupistů, kteří mají různé zaměření, ale i odlišné stádia rozpracovanosti jejich podnikatelského nápadu.

    Workshop pod vedením Branislava Tkáčika na téma financí proběhl hybridní formou

    Workshopové téma č. 2 „Finance & Controlling“

    Nosným tématem tohoto období bylo téma Finance & Controlling pod vedením zkušeného experta z Asseco Central Europe Branislava Tkáčika. Startupisté měli nejprve možnost 1-2 individuálních konzultací, na které poté navazoval společný teoreticko-praktický blok orientovaný na témata jako je finanční plán, investoři, finanční rizika u startup projektů. V případě finančního plánu si startupisté vyslechli, proč je důležité jej mít kvalitně zpracovaný a pro koho je určen, kdy je potřeba jej vytvořit, co by měl obsahovat, anebo doporučení na optimální časové hledisko a detail finančního plánu.

     U tématu možných investorů byl prostor věnován jednotlivým typům, a to Pre-seed (zdroje od rodiny a přátel), Seed capital (vlastní zdroje), Venture capital (vlastní prostředky, anebo jiné investice individuálních investorů – investiční fondy a společnosti, vlastní kapitál), Going public (např. vstup na burzu), poté zvláštní skupinu grantových a bankovních možností. Zde se ale nejedná o investici, nýbrž o návratné (např. půjčka) nebo nenávratné prostředky (grant).

    Samostatnou kapitolou byla oblast možných rizik pro startupové projekty. Ty představují např. nedostatek času a kapacit na dosáhnutí plánů, vyčerpání finančních prostředků, ztráta důvěry investorů, nedostatečné zmapování konkurence nebo nadhodnocení vlastního potenciálu apod.

    Branislav Tkáčik, vedoucí manager úseku financí v Asseco Central Europe

    Hořet a nevyhořet

    Dalším tématem v dubnovém UpSteer programu bylo i méně formální povídání na téma stres management, o které se podělil jeden z našich mentorů a Business unit leader Peter Hirko. Protože úspěch v podnikání není jen o tvrdé práci a mnohdy náročných zkouškách, ale stejně tak je důležitá i otázka psychohygieny a zachování duševního zdraví. Kromě fyziologických faktů o lidském zdraví vs. stresu se Peter Hirko podělil i o zkušenost, jakým způsobem on přistupuje ke stresu a jeho kompenzaci.

    Prostor během workshopu Finance & Controlling byl věnován i diskusi mezi účastníky

    Coming soon

    Startupy v nejbližších měsících, květnu a červnu, čekají dvě důležité události: Community Event a Progress Day. V rámci Community Eventu se setkají startupisté nejen mezi sebou, se svými mentory, ale i s dalšími inspirativními lidmi. Na programu budou zajímavé přednášky, networking, ale i neformální aktivity.

    Progress Day nebude už tolik o zábavě, ale spíše o prezentaci pokroků a získání „zelené“ při postupu do 2. půlky UpSteer programu. Všem startupistům budeme držet palce a těšit se, kam své projekty za více než 3 měsíce posunuly.

    Status update

    UpSteer je dynamický prostor pro talentované a pracovité lidi se zajímavými nápady. Do UpSteer bylo na základě únorového „Elevator Pitch“ přijato 5 startupových entit s odlišnými zaměřeními, od oblasti sociálních sítí, přes zdravotnictví a telemedicínu, až po investiční sféru. Po necelých 2 měsících jsme se však se 2 startupy museli rozloučit. Zde by se hodilo říct, že jde o apríl, ale není tomu tak. Práce na budování vlastního podnikání je velmi náročná a občas se nesetkají všechny potřebné faktory, které jsou nutné při cestě za vlastní realizací nápadu. My v Asseco Central Europe budeme nadále podporovat startupy v UpSteer a těšit se z úspěchů, které naši startupisté dosáhnou.

    UpSteer – Helping you shape the future!