Contact us

If you didn’t find answers to all of your questions on our website, please feel free to contact us directly via this form:




    By submitting this contact form, you consent to the collection of your data. This information will be used solely for the purpose of addressing your inquiry and will not be shared with third parties. For more information on how we handle your data, please refer to our Privacy Policy.

    UpSteer by Asseco - Blog

    Představujeme první ze startupů v UpSteer

    Do našeho UpSteer inkubátoru „naskočilo“ 5 startupů, které v rámci úvodního únorového „Elevator Pitch“ zdárně odprezentovali své projekty před experty i mentory z UpSteer programu z Asseco Central Europe. UpSteer v současné době běží na plné obrátky. Probíhají mentoringové setkání a workshopy v online i offline podobě. Mezitím startupisté pracují na různých úkolech, které jsou pro ně aktuální, ať už na business plánech nebo na vývoji produktů. Startupy se nacházejí v různých fázích jejich životního cyklu, od úvodního definovaní business case až po již testovací verze jejich produktu. Rozmanité je i jejich zaměření v oblasti IT, od sociálních platforem např. přes oblast zdravotnictví. Jako první odtajníme zástupce startupu, který se zabývá vývojem sociální sítě – představujeme vám unalanu!

    Aplikace unalanu jako platforma pro plánování volného času

    Ano, technologie, moderní specializované nástroje na práci i zábavu, či různé sociální sítě jsou běžnou součástí našich životů. Právě na sociálních sítích trávíme často i velkou část našeho času, a to může, paradoxně i přes pozitivní aspekty sociálních sítí, přinášet a prohlubovat pocit samoty[1]. Startup unalanu však přichází s platformou, která má fungovat na opačném principu. A to dostat člověka od displeje mobilního telefonu právě do reálného světa. Aplikace unalanu nabízí platformu, která pomůže jednotlivci najít zájmovou či rozvojovou aktivitu, kterou by rád podniknul.
    A také společnost – kamarády, se kterými může tuto činnost realizovat. Součástí toho je samozřejmě i naplánování a zarezervování dané aktivity, jednoduše, na pár kliknutí. Uživatel je tak proveden celým procesem od A do Z a na něm je pouze se zúčastnit.

    Aplikace unalanu na plánování volného času

    Revoluce v plánování volnočasových aktivit jako nápad od

    ohně

    „Nápad vzniknul přibližně 12 let zpátky. Večer u ohně a vína padla myšlenka tvorby aplikace, přes kterou by se daly domlouvat společné aktivity. Nápad byl dokonce zrealizován v podobě webu, ale v té době nebyl čas se projektu věnovat, takže zanikl“, uvedl jeden ze zakladatelů unalanu Patrik Biňovský. Přibližně po 10 letech však přišel vhodný čas na druhý pokus. V roce 2022 Patrik v rámci studia MBA spolu s dalšími 5 spolužáky úspěšně zpracoval nápad do podoby závěrečného projektu. Patrik v té době pracoval již delší dobu v bance, ale rozhodl se pro změnu a nastartování vlastního projektu. „S unalanu chceme způsobit revoluci, jak si lidé domlouvají aktivity na volný čas“, dodává Patrik Biňovský.

    Kdo jsou cíloví uživatelé

    Epidemie samoty, prohloubená covidem, se nerovnoměrně odráží napříč generacemi. Samota, která jde ruku v ruce s psychickými problémy jako jsou úzkosti či deprese, více zasahuje především mladší generace[2]. A právě proto jsou koncovými uživateli aplikace unalanu lidé v produktivním věku mezi 25-45 lety, s vyšším vzděláním, technologicky zručnější, kteří žijí ve větších městech. Druhou skupinou uživatelů jsou firmy s větším počtem zaměstnanců, kteří zaměstnávají právě první cílovou skupinu. Tyto firmy by aplikaci využívaly jako jednu z forem zaměstnaneckého benefitu na podporu volnočasových aktivit a také na podporu budování firemní kultury. Po koronavirových časech nejedna firma bojuje s návratem svých zaměstnanců do kanceláří, což má za následek i složitější kooperaci v týmech, proces nástupu nových zaměstnanců a budování vztahů. Poslední skupinou uživatelů jsou poskytovatelé sportovních, edukačních, rozvojových a jiných volnočasových aktivit, tzv. profesionálové (trenéři, lektoři apod.). Jen druhá a třetí skupina by užívání aplikace měla zpoplatněné.

    Konkurence na každém kroku

    Startup unalanu se pouští do „boje“ s velkými hráči. Jako konkurenci v unalanu vnímají platformy jako Facebook, Meetup, WhatsApp, MS Teams, Týmuj a další. Žádná z těchto sítí však neposkytuje komplexní proces, od vyhledání aktivity a komunity, přes vyhledání lektora či místa, až po zarezervování konkrétní služby, anebo je úzce zaměřená jen na specifický segment (např. sport). Největší konkurenci unalanu spatřují v platformě Meetup. Ta však není určená pro firmy, které prostřednictvím aplikace unalanu mohou podpořit své zaměstnance a je zpoplatněna i pro hobby skupiny.

    Výzvy, plány, ambice

    Startup unalanu nemíří nízko. V současné době se soustředí na český trh, ale v příštích letech by se chtěli prosadit i v Rakousku, Německu a na Slovensku. Cílit budou na velká města, ve kterých identifikovali největší kancelářská centra, které v sobě koncentrují velké firmy a jejich zaměstnance jako potenciální uživatele služeb unalanu. V rámci dobývání zahraničních trhů, jako třeba toho rakouského, jsou unalanu velmi optimističtí. Firmy působící v Rakousku jsou státem podporovány v případě, že se zabývají well-beingem svých zaměstnanců[3]. Toto systémově-legislativní ukotvení nahrává právě typu služeb, jaké poskytuje unalanu.

    A jaké výzvy vnímají autoři unalanu? „Samotná myšlenka rozběhu projektu je výzva sama o sobě. Tu jsme zatím nepokořili a jdeme kontinuálně kupředu, krok za krokem. Hotovo budeme mít tehdy, kdy většina společnosti uzná, že jsme způsobili revoluci v organizování volnočasových aktivit. Pokud této mety dosáhneme, tak si stejně najdeme další vzdušný zámek, který bychom rádi pokořili“, s úsměvem doplňuje Patrik Biňovský.

    Patrik Biňovský (vlevo) a Jakub Stuchlík (vpravo), představitelé unalanu a účastníci UpSteer na centrále Asseco Central Europe v Bratislavě

    Druhý z dvojice účastníku UpSteer programu a CPO v unalanu, Jakub Stuchlík, vnímá výzvu v oblasti fungování aplikace vzhledem k obsahu a uživatelům. „Je důležité, abychom byli schopni zajistit, že v naší aplikaci bude dostatečná aktivita. Aby tam byli lidé, komunity, ale i obsah ve formě nabídky volnočasových aktivit (lektorů a provozoven). Toto se ale týká jakékoliv sociální platformy. Pracovně to nazýváme princip vejce a slepice, ale musí tam být obojí naráz“, vysvětluje Jakub Stuchlík.

    Startup unalanu v UpSteer

    Startupové uskupení unalanu se společně s dalšími startupy probojovalo do UpSteer, 7 měsíčního programu, který startupovým entitám poskytuje odborné workshopy, mentoring, kancelářské prostory, businessové kontakty a také možnost získání investice. Představitelé unalanu pozitivně hodnotí příležitost se v UpSteer setkat s dalšími startupy. Se zakladateli, kteří jsou v různých fázích životního cyklu jejich projektů a kteří mají různé zaměření a zkušenosti. „Je fajn vidět, že i ostatní startupy stojí před podobnými výzvami jako my“, dodává Jakub Stuchlík.

    Jakub dále shrnuje: „velkou výhodou jsou kontakty a know-how lidí z Asseca, kteří v UpSteer vystupují v roli mentorů a expertů. Mimo to velmi oceňujeme i možnost využití stabilního kancelářského zázemí. Kaváren už bylo dost!“

    Patrik Biňovský (vlevo) a Jakub Stuchlík (vpravo) během jednoho z workshopů v UpSteer

    A kdo se vlastně za unalanu skrývá

    Patrik Biňovský

    Čtyřiatřicetiletý Patrik pochází ze Slovenska (Prievidza). Pracoval více než jednu dekádu v Raiffeisenbank v oblasti strategií. V současné době se věnuje naplno projektu unalanu, kde působí jako zakladatel a CEO. Patrik je velký nadšenec do sportu, věnuje se triatlonu, především dlouhým běhům nad 60 km. Tréninkem stráví 12-15 hodin týdně a čas na cvičení si organizuje do dvojfázových tréninků. Výhledově Patrik plánuje závod Beskydské sedmičky – 100 km trať se zajímavým převýšením. Volnočasově se mimo jiné věnuje trénování běžecké skupiny. Kromě sportu je pro něj důležitá rodina. Patrik má se svojí manželkou čtyři dcery a společně žijí v Praze.

    Jakub Stuchlík

    Jakub je pětadvacetiletý Slovák (Bratislava), který tento rok dokončil studium na vysoké škole. V průběhu studií ale nezahálel a pracoval taktéž v Raiffeisenbank, kam nastoupil nejprve do trainee programu a kde se také poprvé setkal s Patrikem. Jakub v současné době pracuje jako v CPO v unalanu, ale částečně i v IPR (Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy), kde se věnuje oblasti zlepšování kvality života a rozvoji Prahy. Primárně se zajímá o společenské vědy a veřejné dění. Jakub se v rámci vlastní psychohygieny věnuje běhání, dle jeho slov ne tak extrémně jako Patrik.

    Patrik Biňovský (vlevo) a Jakub Stuchlík (vpravo) se znají více něž 5 let

    Patrik i Jakub jsou velmi odlišní a mají mnohdy rozdílné názory. V zásadních věcech se však shodnou, často se doplňují, a to je možná důvod, proč jim spolupráce dobře funguje. Cíl mají jasný. Chtějí pozitivně přispět v problematice rozšiřující se samoty ve společnosti tím, že díky aplikaci unalanu budou volnočasové aktivity a komunity dostupné na pár kliknutí.

    Patrikovi a Jakubovi z unalanu budeme držet palce!

    A příště se můžete těšit na další příběh.

    UpSteer – Helping you shape the future


    [1] Melissa G. Hunt, Rachel Marx, Courtney Lipson and Jordyn Young: No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression (2018) https://guilfordjournals.com/doi/abs/10.1521/jscp.2018.37.10.751

    [2] C. Hammond for BBC (2018): Who feels lonely? The results of the world’s largest loneliness study https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/2yzhfv4DvqVp5nZyxBD8G23/who-feels-lonely-the-results-of-the-world-s-largest-loneliness-study

    [3] https://fgoe.org/projektfoerderung_ueberblick