Contact us

If you didn’t find answers to all of your questions on our website, please feel free to contact us directly via this form:




    By submitting this contact form, you consent to the collection of your data. This information will be used solely for the purpose of addressing your inquiry and will not be shared with third parties. For more information on how we handle your data, please refer to our Privacy Policy.

    UpSteer by Asseco - Blog

    Predstavujeme startup Appara

    Appara je inovatívny startup, ktorý sa zameriava na ochranu zdravia športovo založených a zdravia chtivých ľudí v mestskom prostredí. Jeho hlavnou ideou je efektívna ochrana pred znečisteným ovzduším počas športovej aktivity. Dbá na zvyšovanie efektivity vdýchnutého vzduchu a ochranu zdravia svojich používateľov.

    Ide o tvárovú masku, ktorá je integrovaná so smart technológiou na sledovanie kvality ovzdušia a zdravotných metrík. Sprievodná aplikácia poskytuje užívateľom údaje v reálnom čase o miere a filtrácii znečistenia, zdravotnom stave a zdravotne optimalizovanej navigácii.

    Appara je určená najmä pre športovo založených ľudí žijúcich v mestách, kde je vysoká miera znečistenia ovzdušia. Okrem športovcov sa startup zameriava aj na ľudí s respiračnými a kardiovaskulárnymi ochoreniami, ktorí potrebujú kvalitnú ochranu pri pohybe vonku.

    V Appare vnímajú stále zvyšujúci sa trend záujmu o vlastné zdravie a dobrú fyzickú kondíciu. Appara vidí veľký potenciál v Ázii, kde je znečistenie ovzdušia obzvlášť alarmujúce, ale prvotné testovanie plánuje uskutočniť na domácom trhu.

    Zakladateľ startupu Dominik Kadlubiak prišiel s myšlienkou Appara ešte pred štúdiom medicíny, keď pracoval ako model a cestoval do najväčších miest sveta. Bolo to už v roku 2015. Veľa športoval a sám na sebe začal vnímať, aký negatívny dopad môže mať šport v znečistenom prostredí na vlastné zdravie. Kvalita ovzdušia je štvrtým najväčším rizikovým faktorom pre naše zdravie. Pozoroval, ako znečistenie ovzdušia negatívne ovplyvňuje športovcov, ľudí, ktorí hľadajú cestu k zdravému životnému štýlu, deti, starších ľudí a pacientov so zdravotnými problémami. Postupne kreoval túto ideu a popri štúdiu medicíny začal hľadať riešenia, ako by sa dal ten negatívny dopad vdychovania nekvalitného ovzdušia eliminovať.

    Aj pandémia COVID-19 zvýraznila potrebu ochranných pomôcok, ktoré by boli vhodné aj pre fyzickú aktivitu. Konvenčné ochranné pomôcky však nie sú prispôsobené na šport. Appara naopak vyvinula špeciálne masky s ventilmi a materiálmi, ktoré umožňujú komfortné dýchanie aj pri náročnejších aktivitách. Používanie týchto masiek môže slúžiť zároveň aj ako dychové cvičenie, ktoré posilňuje inspiračné svaly. Appara má umožniť ľuďom získať väčšiu kontrolu nad svojím zdravím, byť informovaný a mať zdravie viac vo vlastnej réžii. Aplikácia v reálnom čase sleduje kvalitu ovzdušia, srdcovú frekvenciu a chemickú filtráciu v reálnom čase. Vypočítava množstvo znečisťujúcich látok prefiltrovaných maskou na základe údajov o srdcovej frekvencii. Užívatelia dostávajú podrobné správy a optimalizovanú navigáciu s návrhmi ako napríklad blízke zelené trasy a miesta s najlepšou kvalitou ovzdušia pre vonkajšie aktivity.

    Aktuálne má tím, ktorý je postavený prevažne z okruhu priateľov deväť členov. Tím tvoria odborníci z rôznych oblastí. Na návrhu prototypov sa realizuje automobilový a produktový dizajnér, o technológiu sa stará IT špecialista z českého národného PC centra. Aktuálne smeruje do výroby v poradí tretí koncept produktu. Podporu našli v partnerovi z Talianska.

    Projektom zaujali aj na súťaži Veľvyslanectvo mladých v roku 2022, kde získali hlavnú cenu. Začiatkom roka 2023 absolvovali program v akceleračnom dome Perry Talents a dnes je Appara súčasťou inkubačného programu UpSteer. Oceňujú najmä individuálne konzultácie, možnosť riešiť aktuálne témy,  zázemie a networking.

    Najväčšou aktuálnou výzvou pre Apparu je kombinácia vývoja fyzického produktu a softvéru, ktorá si vyžaduje značné technologické a finančné zdroje. Väčšina tímu má vlastné zamestnanie a startupu Appara sa momentálne dokáže venovať len vo svojom voľnom čase. Svoj projekt však stále ženú vpred a veria, že Appara bude jedného dňa známou značkou. Appara sníva o tom, že sa stane synonymom pre ochranu zdravia a revolúciou v kvalite života.

    Dominik Kadlubiak radí všetkým, ktorí uvažujú o vlastnom podnikaní: ,,Nebojte sa podeliť o svoju myšlienku s ľuďmi, ktorí vám môžu poskytnúť odborný pohľad. Nenechajte sa odradiť, nechajte sa inšpirovať a využívajte svoje kontakty na maximum.“

    Ak chcete vedieť o Appare viac, navštívte ich webovú stránku appara.eu a sledujte ich podnikateľskú cestu.